zaterdag , 2 maart 2024
nlfr

Persbericht – Italiaan Emanuele Zanini nieuwe bondscoach Red Dragons

Emanuele Zanini, tot voor kort in dienst van de Kroatische nationale ploeg, gaat aan de slag als Belgisch bondscoach. / FOTO CEV.

Volley Vlaanderen kondigde gisteren de Italiaan Emanuele Zanini aan als nieuwe bondscoach van De Red Dragons. Hij volgt Spanjaard Fernando Muñoz op, waarmee de overeenkomst in onderling akkoord per 1 januari werd stopgezet.

BELGIAN RED DRAGONS

“De aanstelling van Zanini moet vernieuwing in het team brengen en kadert volledig in de verdere ontwikkeling van onze talentvolle jongeren richting het nationale team. Als bondscoach van Turkije, Slowakije en Kroatië realiseerde hij steeds een stijging op de wereldranking. We verwachten ook dat zijn aanpak de Red Dragons een nieuwe boost zal geven. De kwalificatie voor het Europees Kampioenschap en een stijging op de wereldranking zijn de eerste doelstellingen. Momenteel staan we 26ste op de wereldranking,” meldt Jean-Paul De Buysscher, voorzitter van Volley Vlaanderen.

Zanini is in een eerste reactie erg tevreden met zijn aanstelling.

“Ik ben verheugd en trots dat ik de kans krijg om met dit team aan de slag te gaan. Dit is mijn vijfde nationaal team en ik wil graag al mijn ervaring gebruiken om de Red Dragons hogerop te helpen op de ranking. Omwille van de puntentelling moeten we elke set, elke wedstrijd winnen en met die mindset wil ik starten. Ons eerste doel zal de kwalificatie voor de Final Four van de European Golden League zijn. Daarna volgt het kwalificatietoernooi voor het Europees Kampioenschap en ook daar willen we op ons sterkst zijn. Ik hoop in april naar België te kunnen reizen om aan dit nieuwe avontuur te beginnen.”

Zanini nam in 2021 afscheid als coach van het Kroatische nationale team. Na acht jaar afwezigheid op een EK plaatsten Zanini en Kroatië zich weer voor het EK waar ze zelfs de tweede ronde haalden. In 2011 won hij met Slovakije de European League. 

Hij zorgde als assistent van Andrea Anastasi ook enkele grote successen bij de Italiaanse nationale ploeg: Europees kampioen in 1999 en brons op de Olympische spelen in Sydney. Momenteel is hij op het hoogste niveau aan de slag bij Ravenna in Italië.

De European Golden League wordt het eerste officiële toernooi waar Zanini als hoofd van de Red Dragons zal aantreden. Met als eerste confrontatie op 25 mei, België – Letland.

Check Also

Internationaal – Politie op volle slagkracht om zich te kwalificeren voor het EK

De Belgian Blue Dragons, het volleybalteam van het politiekorps, bereidt zich voor op de kwalificatie voor het EK.

Internationaal – Voor de Belgian Blue Dragons is het bijna D-Day

De Belgian Blue Dragons bereiden zich voor op de kwalificatie voor het EK. Het zou de tweede keer zijn dat een Belgische ploeg zich hiervoor kan kwalificeren.