zondag , 28 november 2021
nlfr

Liga – Joel Banks (Maaseik): “Jolan Cox is aanvoerder in post-Maan tijdperk”

Vooraan: 4 Liam Mc Cluskey, Steven Opsteijn (fysical trainer), Ivan Janssen (T 2), Joel Banks (T 1), Tim Rutten (T 3), 14. Javad Karimisouchelmae. Tweede rij: Guy Schroyen (scouter), 8. Lazar Cirovic, 10. Jolan Cox, 11. Martin Perin, 6. Gilles Lomba, 3. Jan Martinez, teammanager Ivo Rutten. Derde rij: Luc Beesmans (kinesist), 2. Ferre Reggers, 9. Veeti Nikkinen, 17. Gustavo Bonatto, 1. Henri Treial, 13. Elias Thys. / FOTO Greenyard Maaseik.

Hoe staat het met VC Greenyard Maaseik? Coach Joel Banks reageert afwachtend. Hij kon pas op 13 oktober op volle sterkte trainen. De Brit verwierf onlangs een Belgisch paspoort en snijdt zijn vijfde seizoen aan bij de Maaslanders. Met titels in 2018 en 2019 en geremd door Corona in 2020. In 2021 pakte Maaseik de vicetitel na verlies van de finaleserie in vier duels (1-3) tegen Knack Roeselare.

LIGA (m) – GREENYARD MAASEIK

“Ik begon op training met twee aanwezigen. Een aantal jongens kwam druppelsgewijs terug van hun nationale ploeg”, geeft Banks aan dat hij nog werk voor de boeg heeft. Met name de inbouw van automatismen.

Zeven man uit, zeven in. Technisch directeur Eddy Evens had het bijzonder druk om het nieuwe concept vorm te geven.

“Een mix van jonge high potentials en ervaren spelers, die de jeugd stappen helpen zetten”, weet Banks. “Het is al het vijfde seizoen dat ik vanaf nul moet starten. Dat is niet altijd negatief. Maar we verloren wel een aantal grote namen. Maan, Verhees, libero Dronkers en de de Noor Espeland zijn allen gestopt. Stahl trok naar Nisa in Polen, Lou Kindt ging naar Menen en Esfandiar keerde terug naar Iran. Ik reken met blijvers Martinez, Mc Cluskey, Cox, Thys, Javad en alle nieuwkomers snel op een beetje vastheid.”

Veel uren intense training

Maaseik teert op veel gestalte (Bonatto 2m15, Nikkinen 2m08), extra power en veel fysieke energie.

“Zoals altijd knokken we voor alle prijzen”, gaat Banks verder. “Al wordt het mijn grote uitdaging om een nieuw team in de steigers te zetten. Dat vergt massaal veel werk en veel uren intense training.”

Jelte Maan heeft de aanvoerdersband doorgegeven aan Jolan Cox. “Maaseik is Maan of Maan is Maaseik. Haha, die tijd is voorbij. Jolan vult de kapiteinstaak – ‘post-Maan’ – op zijn eigen manier in”, lacht Banks. “Jolan is opengebloeid. Hij gaat dat goed doen. Ook Martinez en de 35-jarige Braziliaan Bonatto springen bij om instructies te geven.”

“Het voornaamste werkpunt? Het inslijpen van een nieuw spelsysteem in aanval, blok en verdediging. Ik denk dat we sterker voor de dag komen dan vorig jaar.”

Positieve loting Champions League

Banks beschouwt Knack Roeselare met Gavenda voor Hendrik Tuerlinckx als grootste rivaal. Gevolgd door een versterkt Lindemans Aalst, VHL Haasrode Leuven (nu met Tuerlinckx) en Decospan Menen. Ook Tectum Achel en Gent haalden goeie aanwinsten aan boord.

In de Europese Champions League had Maaseik een positieve loting met Ankara (Tur), Dinamo Moskou (Rus) en Warschau (Pol, met ex-Maaseik Jay Blankenau). “Dat had slechter gekund”, lacht Banks. “We presenteren drie mooie thuisaffiches. Maar eerst richt ik de focus op onze start in Borgworm. Vroeger al een lastige trip. Het wordt zondag niet simpel, want ook zij zijn versterkt.”

Borgworm – Maaseik
Zondag 24 oktober 2021 14.00u
 Pôle-Ballons de la Province de Liège, Waremme

De kern van Greenyard Maaseik

 1. Henri Treial 29 jaar, 2m02, midden, Est

 2. Ferre Reggers 18 jaar, 1m98, hoofdaanvaller, Bel

 3. Jan Martinez 25 jaar, 1m90, receptie-hoek, Arg

 4. Liam Mc Cluskey, 19 jaar, 1m90, spelverdeler, Bel

 6. Gilles Lomba, 24 jaar, 1m94, receptie-hoek, Bel

 8. Lazar Cirovic, 29 jaar, 2m00, receptie-hoek, Ser

 9. Veeti Nikkinen, 19 jaar, 2m08, receptie-hoek, Fin

10. Jolan Cox, 31 jaar, 1m94, hoofdaanvaller, Bel

11. Martin Perin, 18 jaar, 1m80, libero, Bel

13. Elias Thys, 23 jaar, 2m01, midden, Bel

14. Javad Karamisouchelmaei, 23 jaar, 2m04, spelverdeler, Ira

17. Gustavo Bonatto, 35 jaar, 2m15, midden, Bra

Trainers: T 1 Joel Banks, T 2 Ivan Janssen.

Check Also

VC Tongerlo Promo 2 (v)

Promo – Ivo Saes (Tongerlo): “We gaan alles geven voor het behoud”

Qua teamgeest zit het goed in Tongerlo. Ivo Saes werkt aan de sportieve opbouw van de jonge groep, zodat binnenkort ook de resultaten volgen.

DVH Hasselt Nationale 3 (v)

Nationaal – Diana De Gaspari (DVH Hasselt): “We blikken voorzichtig omhoog”

DVH Hasselt kon niet op volle sterkte afzakken naar Borgworm, maar de opgetrommelde jongeren klaarden alsnog de klus.