Hoeveel duidelijker moet een reglement nog zijn?

In het volleybal zijn er regels opgesteld om, net zoals in zo veel andere sporten en in onze dagelijkse maatschappij, alles in goede banen te leiden. Voor iedereen moet onomstotelijk vast staan wat mag en wat niet mag. Anders gaat iedereen zijn eigen regels maken en wie heeft er dan uiteindelijk nog gelijk? Bij twijfel ga je te rade bij de instanties die de regels hebben opgesteld.

GEWESTELIJKE BEKER VOOR PROVINCIALE PLOEGEN

Zo gebeurde het ook in de gewestelijke bekercompetitie voor provinciale ploegen. Sveka Schoten, 3e provinciale, vroeg voor zijn halve finale tegen Hellvoc een uitzondering op de regel. Bij gebrek aan spelers vroeg het toelating aan de bekerleiding van het gewest Antwerpen om, per uitzondering, een speler van de eerste ploeg op te stellen. Na een interne informatieronde met de competitieleider werd de uitzondering toegestaan.

“… Ik kreeg de vraag van Sveka of Hans Van Dyck mocht meespelen in de bekerwedstrijd van heren provinciale. Ik wist niet goed of het mocht en stelde de vraag aan de competitieleider. Die liet weten dat het mocht. Ik antwoorde (sic) dus aan Sveka dat het mocht. …”

Een uitzondering op de regel

Niet meteen logisch, want artikel 5 van het gewestelijke bekerreglement zegt nochtans dat men niet bij een lagere ploeg mag meespelen. Hoeveel duidelijker kan het reglement nog zijn? Maar voor Hans Van Dyck, die met Sveka Schoten aantreedt in eerste provinciale, werd voor deze bekerwedstrijd een uitzondering gemaakt.

Sveka Schoten won de partij tegen Hellvoc uit tweede provinciale met 3-0. Een finaleplaats voor Sveka Schoten zou je dan denken. Nee, toch niet. De bekerleiding stelde vast dat ze een fout gemaakt had. Ze kwam terug op haar beslissing en laat de wedstrijd nu herspelen. Behoorlijk vervelend: eerst een toegeving doen en die nadien, als de wedstrijd al gespeeld is nota bene, weer intrekken. Reden:

“… Er mogen geen basisspelers van een hogere competitieploeg meespelen, vermits dan de voorgift niet meer juist is. …”

Ongelijke strijd

Sveka Schoten protesteert uiteraard, maar vangt bot en wordt duidelijk gemaakt dat het machteloos staat tegenover de beslissing van de bekerleiding.

“… Onze beslissing blijft zoals ze is en we wensen hier niet verder meer over te discussiëren. …”

Mooi dat de hogere instanties hun fout willen toegeven, maar de manier waarop dit afgehandeld wordt doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Onze wil is wet. Vandaag staan we een uitzondering toe, morgen trekken we die weer in. De bekerleiding geeft zelf aan dat het dit naar volgend seizoen toe duidelijker zal omschrijven in het bekerreglement, zodat er geen misverstanden meer kunnen ontstaan. Benieuwd hoe ze ‘Men mag niet bij een lagere ploeg meespelen’ nog duidelijker gaat omschrijven.

Halve finale

De halve finale tegen Hellvoc wordt opnieuw gespeeld op woensdag 25 maart 2015 om 21.00u in sportpark De Zeurt in Schoten. Hans Van Dyck mag niet meer meedoen.

Check Also

Heist-Herenthout Nationale 3 (m)

Nationale – Jonas Merckx (Heist-Herenthout) : « Tout va bien »

Heist-Herenthout est passé par le chas de l'aiguille le week-end dernier contre Walhain, mais il a remporté sa neuvième victoire consécutive en compétition.

Lint - Mendo Booischot Nationale 2 (m)

Nationale – Wim Mariën (Lint) : « Nous devrons être très bons pour battre Waremme ».

Wim Mariën ne tarit pas d'éloges sur la combativité de Mendo Booischot et sur l'équipe très complète de Waremme, l'actuel leader du classement.